Законът за хазарта не предвижда ангажимент за министъра на финансите да

...
Законът за хазарта не предвижда ангажимент за министъра на финансите да
Коментари Харесай

Горанов: Финансовият министър не трябва да следи за спазването на закона при хазарта

Законът за хазарта не планува ангажимент за министъра на финансите да следи за спазването на законодателството в региона на хазарта или да упражнява надзор върху реализираните от Комисията производства, като издаване, преустановяване, лишаване на лицензи и позволения, приемане на общи наложителни условия и правила, определяне размера на дължимите по закона държавни такси и други Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния надзор в отговор на въпрос на депутата Румен Гечев.

Няма нормативни учредения да се одобри и че министърът на финансите има пълномощията по Административнопроцесуалния кодекс на по-горестоящ административен орган - да взема решение въпроси от компетентността на Комисията и да се произнася по оборване на административните актове на Комисията, защото не е налице изискваното категорично законово овластяване за това, уточни още Горанов.

Той посочи, че правомощията на министъра на финансите по Закона за
хазарта са ясно обрисувани.

Държавната комисия по
хазарта е независимо юридическо лице на бюджетна прехрана, чиято активност се провежда и управлява от ръководител и се подкрепя от обща и профилирана администрация, уточни министър Горанов. Независимо, че тя е разположена като вторичен разпоредник към бюджета на министъра на МФ, тя е профилиран държавен орган - централен колегиален орган на изпълнителната власт за реализиране на държавния контрол върху хазарта с избрани в Закона за хазарта функционалности и пълномощия, лицензионни и контролни по използването на закона, добави той.

Председателят на ДКХ реализира надзор върху цялостната активност по образуване на хазартните игри, както и върху дейностите по произвеждане, импорт, разпространяване и сервиз на игрално съоръжение, уточни Горанов.

Той означи, че в осъществяване на своите пълномощия, според член 18, алинея 1 от Закона за
хазарта, министърът на финансите назначава състава на Комисията.

Председателят е избор на министъра на финансите, само че другите членове са номинирани от министъра на правораздаването, министъра на стопанската система, изпълнителния шеф на Националната организация за приходите и ръководителя на Държавната организация " Национална сигурност ", сподели Владислав Горанов.

Ако изключим представителя на Национална агенция за приходите, тъй като е от конструкция към министъра на финансите, то в Комисията е имало представители на още три институции, които е можело, в случай че са подозирали, че има нещо неправилно или в случай че са виждали празнотата в Закона, да сигнализират своите ръководители, означи той.

Горанов напомни, че от 3 февруари Държавната комисия по
хазарта е с напълно нов състав и има сложната задача да обезпечи естественото действие по разпоредбите на целия хазартен бранш при мощно компрометирания имидж на институцията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР